Crowdfunding

Crowdfunding en funding

Soms hebben we zelf niet alle kapitaal in huis om te investeren in nieuwe ideeën of start-ups. Indien extern kapitaal nodig is, biedt Novi Vendi diverse ondersteuning bij het binnenhalen ervan.

1. Banken 

Banken waren al kritisch voor de crisis en zijn dat erna nog meer geworden. Wat helpt is een goed onderpand en een goed ondernemingsplan. Novi Vendi ondersteunt bij het maken en de opzet van een goed zelfkritisch ondernemingsplan.

2. Subsidies

We bieden hier een rol als sparringpartner om met name kritisch te kijken naar subsidieaanvragen, om de kans op subsidie zo groot mogelijk te maken. Daarnaast adviseren we over de mogelijke subsidies en verwijzen eventueel door naar gespecialiseerde bureaus.

3. Investeerders

Al jaren heeft Novi Vendi contact met de zogenaamde business angels en capital investors. Als bedrijfs- en businesscoach helpen we regelmatig deelnemende ondernemers met het screenen van hun ondernemersplannen. Voor onze klanten bieden we met name voorbereiding en oefening op elevator- en salespitches, die gehouden moeten worden voor Dragons’ Den en investeerders.
Crowd

4. (In) Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren, gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Iets wat voor innovaties altijd al heel moeilijk ging. In het huidige economische klimaat is het bijna onmogelijk geworden om via een bank geld te krijgen voor een nieuwe onderneming en/of innovatie. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.

Crowdfunding gaat in principe als volgt: Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven, biedt hij of zij het project aan op een platform op Internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders zoals business angels en venture capitalists, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen en binnen een vastgestelde periode rendement willen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd; het Engelse woord voor de mensenmassa. De motivatie om mee te doen met crowdfunding is vaak niet alleen financieel gewin, maar ook persoonlijke interesse in de onderneming en/of het product en genoegdoening bij de realisatie daarvan.

Er zijn een aantal crowdfundingplatformen in Nederland. Ook zijn er veel in het buitenland.

Novi Vendi kan helpen bij het opstarten van een crowdfundingactie als (hoofd)onderdeel van de funding. We werken hierbij ook samen met foto- en videospecialisten die voor een goede audiovisuele ondersteuning kunnen zorgen, nodig voor het aantrekkelijk maken van een crowdfundingactie. Ook zorgen we voor een sociaal mediaplan, nodig om voldoende aandacht te genereren.

Incrowdfunding is een bijzondere vorm van crowdfunding, waarbij een bedrijf zijn geld krijgt van relaties, medewerkers, klanten en leveranciers. Van echte insiders en betrokkenen dus.